Wszystkie rodzaje cebuli zawierają antyoksydanty, które zapobiegają chorobom sercowym i pomagają w zachowaniu o wzroku i świeżego umysłu. Jednak gdy będziecie komponować sałatkę lub przygotowywać kanapki, warto pamiętać szczególnie o jej czerwonej odmianie.
Gdy kanadyjscy naukowcy z uniwersytetu w Guelph umieścili komórki rakowe w bezpośrednim kontakcie z substancjami zawartymi w różnych rodzajach cebuli, to właśnie te zawarte w czerwonej cebuli były najskuteczniejsze i zabiły aż cztery razy więcej komórek rakowych niż jaśniejsze gatunki. Komórki raka piersi były wyjątkowo bezsilne w starciu z cebulą. Naukowcy wyjaśniają, że cebula tworzy w organizmie klimat niesprzyjający komunikacji pomiędzy cząsteczkami rakowymi i zapobiega ich wzrostowi, dzięki czemu komórki po pewnym czasie obumierają.
Po gotowaniu czerwona cebula traci wiele właściwości, dlatego najlepiej jeść ją na surowo. Letnia aura sprzyja świeżym i lekkim posiłkom, które czerwona cebula znakomicie dopełni, dlatego podczas następnych zakupów pamiętajcie o bardzo zdrowej i smacznej czerwonej cebuli.