Właściwości cebuli

 

Cebula jest jednym z najzdrowszych warzyw znanych ludzkości. Posiada ogromne zasoby witamin jak i właściwości lecznicze oraz przeciwzapalne. Nie bez powodu jest jednym z głównych elementów diety śródziemnomorskiej.

Glikozydy zawarte w cebuli są elementami odpowiedzialnymi za jej lecznicze działanie. Cebula dostarcza także do organizmu szereg enzymów, między innymi fermenty (odpowiedzialne są za prawidłowy przebieg procesu trawienia), siarkę, żelazo, fosfor, wapń, a co najważniejsze, glukokininę - hormon mający właściwości przeciwcukrzycowe.

Co więcej, cebula jest także antybiotykiem. Ma działanie antyseptyczne. Niszczy bakterie, pomagając w leczeniu infekcji skóry. Radzi sobie nawet z gronkowcem złocistym. Ułatwia gojenie się ran, pęknięć skóry oraz leczenie trądziku. Przy oparzeniach zalecane są kompresy z cebuli.

Jeżeli chodzi o zastosowanie wewnętrzne, cebula ma w kuchni nieskończone zastosowanie. Może być spożywana i podawana w różnych postaciach: surowa, gotowana czy smażona. Dietetycy zachęcają do jedzenia cebuli w okresach jesiennych oraz zimowych. Cebula dzięki swojemu antybakteryjnemu działaniu zwiększa odporność organizmu na przeziębienie czy grypę.

Konsumpcja cebuli jest zalecana też przy zakrzepach krwi. Jest jedyną naturalną substancją na świecie, która przy regularnym jej spożywaniu do zakrzepów nie dopuści.

Podsumowując, gdy dodajemy cebulę pod dowolną postacią do dań, nie tylko zadowalamy nasze kubki smakowe, lecz cały organizm.

Komentarze wyłączone